· 

Wat je aandacht geeft groeit. Laat jij jouw geluk groeien?

Natuurlijk is niet elke verandering voor je gevoel (direct) positief en baal je soms van wat je overkomt. Dat is reëel. Zorg alleen dat je niet blijft hangen in het negatieve.

 

Aristoteles zei al: Dat waar jij je aandacht op richt, groeit!

Besteed maximaal 25% van je tijd aan het probleem en 75% van je tijd aan de oplossing ervan.

Dus probeer te kijken naar welke mogelijkheid er ontstaat uit de negatieve situatie?

Richt je aandacht op het positieve, wees blij met de kleine dingen, daar word je gelukkiger van.

 

Ja dat klinkt makkelijker dan het is, hoor ik je denken. Hoe doe ik dat?

 

De oplossingsgerichte benadering gaat uit van het adagium: ‘wat je aandacht geeft, groeit’. Hoe meer tijd je besteed aan het praten over problemen, hoe groter die problemen lijken te worden en hoe uitzichtlozer de situatie wordt.

Praten over doelen, mogelijkheden en oplossingen geeft veel positieve energie, hoop en vertrouwen. Hierdoor kom je al snel in een opwaartse spiraal, waardoor je als het ware spontaan zin krijgt om kleine stapjes in de gewenste richting te nemen. Omdat deze kleine stapjes vaak haalbaar zijn, is de kans op succes groot, waardoor het vertrouwen en de hoop verder toenemen en je nog meer mogelijkheden gaat zien.

Kun jij beschrijven hoe je leven anders zou zijn wanneer het probleem is opgelost? Breng in kaart wat wel goed gaat, wat je al doet om jouw doel te realiseren, identificeer wat niet goed helpt en wat je in plaats hiervan wilt gaan doen. Niet alleen wordt jouw gevoel positiever, onderzoek heeft ook uitgewezen dat oplossingsgericht werken effectiever is en dat dit sneller en langduriger resulteert in een positief effect. Dit snelle effect, naast de pragmatische en positieve aanpak maakt de methode bij uitstek geschikt voor coaching. En omdat ikzelf positief ingesteld ben, maak ik er graag gebruik van.

 

Denk maar eens aan het volgende:

Een pessimist ziet een probleem in iedere mogelijkheid;

een optimist ziet de mogelijkheid in ieder probleem.

(Winston Churchill)

 

Zeg het maar, ben jij een pessimist of een optimist. Kun jij jouw geluk laten groeien?