Re-integratie 2e spoor

Als gevolg van de Wet Verbetering Poortwachter ben je als werkgever verplicht om een medewerker die meer dan een jaar ziek is een re-integratie 2e spoor traject aan te bieden. 

Dit traject loopt naast mogelijke terugkeer in eigen werk of in ander werk bij de eigen werkgever (1e spoor).

 

Het spoor 2 traject is een aaneenschakeling van verantwoordelijkheden en verplichtingen waar heel wat bij komt kijken. 

Doel van het traject is kijken naar wat er wel mogelijk is voor de werknemer, de medewerker te begeleiden bij de oriëntatie en het solliciteren, zodat er werk gevonden wordt dat past bij de beperkingen van dat moment.  

Veelal krijg je te maken met medewerkers die helemaal niet willen veranderen van baan. Mijn ervaring is dat er meestal geen sprake is van onwil maar van angst en onzekerheid. Doel is ook om de werknemer te leren omgaan met zijn of haar beperkingen, accepteren van het verlies van gezondheid of het verlies van de baan en de werknemer te helpen de blik op de toekomst te richten. Ik bied een luisterend oor als ervaren sparringpartner.

Daarnaast zal de medewerker uitleg krijgen over wat hem/haar te wachten staat mocht hij/zij geen werk vinden. En dan met name welke financiële gevolgen dit voor hem/haar heeft. 

 

In het traject wordt een persoonsprofiel opgesteld, een zoekprofiel passend bij de mogelijkheden en beperkingen, er wordt een cv opgesteld passend bij de huidige tijd en er wordt daadwerkelijk gesolliciteerd binnen de door de Bedrijfsarts vastgestelde mogelijkheden. 

 

2e spoor begeleiding verloopt via een maatwerk loopbaan adviestraject, rekening houdend met de verplichtingen van de Wet Verbetering Poortwachter.