(Gratis) Ontwikkeladvies / STAP-budget

De overheid vindt het gezien alle ontwikkelingen rondom de arbeidsmarkt belangrijk dat iedereen de mogelijkheid krijgt om zich te blijven ontwikkelen.
Vanaf 1 maart 2022 is er de mogelijkheid voor een (kortdurend) gratis traject, waarbij de overheid betaalt. 

Dit keer heet het STAP-budget en kun je het naast een ontwikkeladvies ook gebruiken voor scholing.

Er zijn wel een aantal voorwaarden. Bijvoorbeeld dat u 18 jaar of ouder bent en dat u nog geen AOW ontvangt. Ook moet de training, cursus of opleiding die u wilt volgen in het STAP-scholingsregister staan. Doel van dit budget is om werknemers te stimuleren hun eigen leerproces in handen te nemen. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit. 

Je kunt als werkende en werkzoekende het STAP-budget aanvragen via Stapuwv.nl. Dit kan per persoon 1 keer per jaar. In de aanvraagperiode van november 2023 (aan te vragen op 15 november 2023) is er weer 10 miljoen euro beschikbaar voor het volgen van OCW-erkende opleidingen. Zorg dat je er op tijd bij bent, 10 miljoen lijkt veel, maar de aanvragen gaan altijd heel snel. Het kabinet geeft aan in 2024 met de STAP-regeling te stoppen vanwege bezuinigingen.

 

Daarnaast is er voor de doelgroep van mensen die weinig bijscholen, weinig scholingsmogelijkheden hebben of het meeste baat hebben bij scholing (zoals praktisch geschoolden) met een hoogst genoten opleiding op mbo-2 niveau (dus geen afgeronde opleiding, basisschool, vmbo/mavo, mbo-1, instap mbo of mbo-2) de mogelijkheid voor een STAP-ontwikkeladvies. Dit is een traject van circa 4 gesprekken. 

Zorg wel dat je gebruik maakt van een gerenommeerde loopbaanprofessional (gecertificeerd door Noloc).
Lees meer hierover op https://www.noloc.nl/ontwikkeladvies

Kortom ben je onzeker over je baan of ben je op zoek naar werk en wil je meer zicht op je arbeidsmarktkansen. Wil je weten in welke branche er wel werkgelegenheid is en/of wil je kijken wat er voor jou mogelijk is? Of wil je jezelf (om)scholen? Ook dan zijn er extra mogelijkheden. Binnenkort komt er vast een nieuw budget.
Dus; redenen genoeg. Meld je via mail of telefoon snel bij me aan.