· 

Ben jij nog in balans?

Ben jij, in het kader van je loopbaan, nog in balans?

 

Vraag jezelf eens af:

Krijg ik energie van de dingen die ik doe? 

Krijg ik energie van de omgeving waarin ik werk of de mensen met wie ik omga?

Welke werkzaamheden en welke zaken in mijn werkomgeving geven energie (dingen waar ik echt plezier aan beleef) en welke kosten energie (mensen, zaken en taken waar je heel moe van wordt of tegen op ziet, die je niet leuk vindt etc).


Denk daarbij wat werk betreft dus ook aan: arbeidsinhoud, arbeidsrelaties, arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden, arbeidsorganisatie en de (ervaren) balans tussen werk en privé. 

Hoeveel tijd besteed ik aan dingen die mij geen energie (meer) geven. 

Is dat meer tijd dan die ik besteed aan de dingen die mij wel energie geven?

Als je antwoord daarop ja is, is het tijd om daar onderzoek naar te doen.

 

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om dit te onderzoeken, in een breder verband kun je dat doen met een levenswiel, waarin je naast het huidige cijfer m.b.t. je tevredenheid op het deelgebied ook het gewenste cijfer noteert. De verschillen kun je dan naar eigen wens prioriteren en in (kleine) acties omzetten. 
Of wanneer je weet wat jij belangrijk vindt in je werk (werkwaarden) dan kun je op zoek op welke manier en op welke plaats deze het beste vervuld worden. Soms zijn jouw belangrijkste waarden anders dan van het bedrijf waar je nu werkt. Zo'n mismatch wil je niet.

 

Wanneer dit zo is, of wanneer energievreters de overhand hebben, dan slaat de weegschaal door naar de verkeerde kant en ontstaat stress. In eerste instantie heb je daar geen last van, maar deze situatie is vergelijkbaar met een batterij. Je batterij wordt onvoldoende opgeladen en op een gegeven moment is die leeg.

Wanneer er meer energiegevers zijn, dan ontstaat flow en laadt je batterij tussentijds op.

Wanneer er meer energielekken zijn dan energiegevers, of wanneer er onvoldoende tijd is voor herstel van stress, dan laad je onvoldoende op en kun je lichamelijke klachten krijgen. Vaak weet je zelf wel dat je batterij onvoldoende wordt opgeladen en geeft je lichaam diverse signalen af. Luister daar dan naar!

 

Dan wil ik je bij deze het volgende advies geven:

Neem jezelf serieus! Je telefoon leg je toch ook aan de oplader....

 

Plaats jezelf op de eerste plaats. Wees lief voor jezelf en gun je de kans op herstel. Pas bij goede zelfzorg kun je ook weer iets voor anderen betekenen. Want als je nu niet lief bent voor jezelf val je straks helemaal uit en daar zit niemand op te wachten.

Want: Stel je eens voor, hoe zou het voor je zijn als dat, door een goed gesprek of op een andere werkplek andersom zou kunnen zijn? Als je energielekken (weer) in de minderheid zijn. Hoe zou het leven er voor jou dan uitzien?

Praat er over nu je nog gezond bent, bijvoorbeeld tijdens een (gratis) ontwikkeladvies. Ik help je graag.