· 

Geef je grenzen aan!

Grenzen aangeven
Grenzen aangeven

Heb je dat wel eens dat op je werk een collega vraagt of je iets van hem of haar wil overnemen? Eigenlijk wil je het niet, maar dat laat je op dat moment niet blijken. En het volgende moment zit je met die klus opgescheept omdat je ‘ja’ hebt gezegd. Je baalt er enorm van dat je niet gelijk hebt aangegeven dat je het helemaal niet wil. Dit is eigenlijk een kwestie van niet duidelijk je grenzen aangeven. Lees in deze blog hoe je dat kunt veranderen. 

Diep in je hart wil je niet mee

Het hoeft natuurlijk niet alleen op je werk te gebeuren. Het kan ook op andere momenten zijn dat er iets van je gevraagd wordt dat je niet wil doen. Bijvoorbeeld als je wordt meegevraagd naar een feest waar je eigenlijk geen zin in hebt. Je zegt dan wel ‘ja’, maar diep in je hart wil je niet mee. Daarna vind je jezelf misschien een loser omdat je niks hebt gezegd, maar op het moment zelf lukt dat op een of andere manier niet. Als je leert om wél je grenzen aan te geven, groeit je zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Kijk eens terug op een situatie

Grenzen zijn bedoeld om te beschermen wat belangrijk voor je is. En wat belangrijk voor je is, wordt bepaald door je waarden, behoeften, verlangens, wensen en voorkeuren. Maar hoe krijg ik dit allemaal in beeld, vraag je je wellicht af. Je kunt hiermee beginnen door terug te kijken op een situatie waarin het niet ging zoals je eigenlijk wilde. Bedenk wat er op dat moment gebeurde en wat je dwars zat achteraf gezien en liever anders wilde. Waar lag dat aan? Wat had je eigenlijk willen doen of zeggen? Hoe komt het dat je het eigenlijk niet wil. Of durfde je het niet te zeggen en hoe komt dat? Waar ben je bang voor? En wat gebeurt er precies als je ‘nee’ zegt? Vind die persoon je dan niet meer aardig of vind je baas er misschien iets van? En is dat allemaal wel zo of zit het in je hoofd? 

Je leert meer over jezelf

Goed om deze antwoorden en overdenkingen allemaal voor jezelf op een rij te zetten en grote kans dat het allemaal wel meevalt, maar dat je het in je hoofd veel groter hebt gemaakt. Dat de consequenties van nee-zeggen helemaal niet zo groot zijn als dat je zelf denkt. Of je komt er juist achter waarom het je zo tegenstaat. Je leert op die manier meer over jezelf en wat jouw grenzen zijn op dat gebied. 

‘Ik kom erop terug’

Een tip is om bij een volgende keer misschien even de tijd te nemen voordat je antwoord geeft. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ’Laat mij er even over nadenken, ik kom er bij je op terug.’ Je zegt dan nog geen ‘nee’, maar zeker ook niet direct ‘ja’. En in die tussentijd kun je zelf al die afwegingen maken, waarom wel of waarom niet? Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je het niet doet? Wat levert het mij op als ik het wel doe en wat als ik het niet doe? Waarom wil ik dit niet doen? Waar gaat de vragensteller precies jouw grens over? Als je dit doet, is het zeker geen automatische reactie waar je achteraf misschien spijt van hebt. Je antwoord is uiteindelijk een weloverwogen en bewuste keuze.  

Minder stress en méér zelfvertrouwen

Leg ook uit aan de persoon die jou de vraag stelt waarom je het niet wil doen of waarom je niet mee wil en wat dit allemaal met je doet. Het zorgt bij die ander voor duidelijkheid en begrip voor jou. Een volgende keer zal hij of zij de vraag misschien niet meer stellen omdat degene jou beter begrijpt. Het geeft bovendien jouzelf ook een goed gevoel als je het op deze manier doet. Je bent je daardoor beter bewust van jouw grenzen, het levert je minder stress op en méér zelfvertrouwen.

Conny