· 

Je bent al goed genoeg!

goed genoeg
goed genoeg

Word je echt gelukkig van scrollen door je tijdlijnen op social media? Of heb je na afloop alleen maar het idee dat er iets mist in je leven? Dat je vooral saai, niet succesvol, niet mooi of niet slank genoeg bent. Dat jouw leven niet opweegt tegen dat van al die anderen op social media. Als het zo voelt, dan is het tijd om even afstand te nemen.

 

Stel jezelf de vraag met wie vergelijk je jezelf eigenlijk? Meestal vergelijk je jezelf namelijk op zo’n moment met meer dan één persoon tegelijk en daarbij verwacht je dat jij dat zelf allemaal tegelijk bent. Eigenlijk is de meetlat waar we ons leven tegenaan leggen die van een superster, een duizendpoot of noem het ’t schaap met de vijf poten. Met je hoofd kun je vast beamen dat dat niet realistisch is, maar dat is wel vaak wat onbewust gebeurt. Een gevoel dat elke keer weer omhoog popt. Waar we ons door laten leiden en afleiden.

Doorbreek de vicieuze cirkel

Thijs Launspach, psycholoog, schrijver en spreker onderzoekt de invloed van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen op onze mentale gezondheid en heeft er verschillende boeken over geschreven. Zo zegt hij over het vergelijken met anderen bijvoorbeeld: “Hoe meer je jezelf vergelijkt met anderen, hoe lager je gevoel van eigenwaarde. En hoe lager je gevoel van eigenwaarde, hoe meer je jezelf met anderen vergelijkt.” En dat is dus duidelijk een vicieuze cirkel en die moet doorbroken worden. 

Luister naar het werkelijke verhaal

Deze vicieuze cirkel kun je het beste doorbreken door je hiervan bewust te zijn. Door jezelf minder met anderen te gaan vergelijken. En misschien helpt het hierbij wel door minder tijd op social media door te brengen. Door niet alleen maar al die jubelende succesverhalen te bekijken, maar door eens naar het werkelijke verhaal te luisteren van de mensen om je heen. Is het allemaal wel echt zo geweldig? En heeft niet ieder huisje ook zijn kruisje? Ook bij anderen schort er wel eens wat aan en gaat niet alles van een leien dakje. Alleen lopen we daar niet mee te koop. En we zetten het al helemaal niet op de socials. 

Accepteer wie je bent

Jouw mentale kracht begint bij het weten en accepteren van wie je bent. Op waarde schatten van wat je wél hebt in plaats van wat nog mist. Dus dat je naast de dingen waar je trots op bent ook de dingen accepteert waar je misschien van baalt of waar je je voor schaamt. Accepteer dat je niet alles kunt, maar bedenk vooral dat je uniek bent. Ieder mens is immers uniek en ieder mens heeft zijn eigen kwaliteiten. Als je de dingen doet met je eigen waarden voor ogen, kun je nooit mislukken. Je bent immers al goed genoeg!

Mocht je hier hulp bij nodig hebben, dan help ik je graag.

 

Conny