· 

Voorkom uitval door regelmatig met uw medewerkers in gesprek te gaan

coachgesprekken met medewerkers
coachgesprekken met medewerkers

Bent u een werkgever die zo optimaal mogelijk wil zorgen voor alle medewerkers? En zorgt u daarbij dan ook dat uw medewerkers op hun plek zitten en betrokken zijn bij uw organisatie? U wordt er immers ook betrokken als het bij uw medewerkers even niet zo goed gaat en ze bijvoorbeeld uitvallen door ziekte. Ontevredenheid en niet betrokken zijn, kunnen onderliggende redenen zijn voor die uitval. En dat is zonde en niet nodig. Door op tijd in gesprek te gaan met uw medewerker over de drijfveren en behoeften van de medewerker, kunt u veel voorkomen.

 

Ontevredenheid van uw werknemer kan uw onderneming veel tijd en geld kosten en bovendien kan het een behoorlijk effect hebben op de gezondheid en vitaliteit van uw medewerker. Bij medewerkers die niet tevreden en dus vaak niet meer betrokken zijn, gaat maar liefst 5 uur per week verloren aan verspilling door surfen op internet en social media. Stel je voor een werknemer die niet betrokken is, is dus 12,5% van zijn tijd niet productief voor uw onderneming. Dit kost per jaar al snel zo’n € 5.600. 

 

Tel daar de medewerkers die uiteindelijke langdurig uitvallen door ziekte, nog eens bij op. Een langdurig zieke werknemer kost ruim anderhalf keer meer dan de meeste werkgevers verwachten, namelijk gemiddeld € 250 tot € 300 per dag (volgens berekeningen in 2023 van MKB Nederland) en dat kan nog verder oplopen. Je bent al gauw 2,5 keer het dagloon van de medewerker kwijt. 

Flinke kosten door ziekteverzuim

Bovendien ben je als werkgever wettelijk verplicht om minimaal 70% van het loon gedurende 104 weken door te betalen. En vergeet ook niet dat een werkgever daarnaast ook te maken krijgt met indirecte kosten voor vervangend personeel, arbodienstverlening, begeleiding en re-integratie van de zieke medewerker. Als deze kosten worden meegenomen, dan kunnen de kosten van het ziekteverzuim oplopen naar veel hogere bedragen per dag. Zoals gezegd tot wel 2,5 keer het dagloon van de medewerker.
Maar dit kunt u voorkomen door rekening te houden met trends in loopbaanwensen zoals:

  • Het belang van een goede balans tussen werk en privé neemt nog steeds toe.
  • Mensen hechten steeds meer belang aan ontplooiing, zingeving, gelijkwaardigheid en plezier in hun werk.
  • ‘Het nieuwe werken’ - een slimme combinatie van werk, zorg, huishouden en leren - vraagt om een andere manier van kijken naar de verhouding werkgever-werknemer.
  • Vrijheid en autonomie zijn niet alleen belangrijke waarden voor zzp’ers en flexwerkers, maar óók voor medewerkers in loondienst.
  • Deze vrijheid en autonomie draait niet altijd om minder uren werken, maar ook om werken wanneer dat het beste uitkomt of niet ‘gestoord worden’ in privétijd.

 

Ga het gesprek aan met uw medewerker

Ook is het helpend om vroegtijdig te vragen naar de drijfveren, ambities en behoeften van uw medewerkers. Geef oprechte aandacht aan de loopbaanwensen van uw medewerkers door regelmatig met uw medewerkers in gesprek te gaan. Medewerkers die hun werk doen vanuit hun missie of passie zijn namelijk meer betrokken, gemotiveerder en ervaren minder stress en meer vrijheid. Hierdoor stijgt de medewerkers­tevredenheid én de productiviteit. Teams die zich daarop focussen blijken zelfs 12,5% productiever te zijn.

 

De gesprekken met uw medewerkers kunnen inzicht geven in een gewenste jobrotatie of er komt uit dat kleine aanpassingen in het werk zorgen dat het weer leuker wordt of dat de sfeer op de werkvloer wordt verbeterd. Natuurlijk kan er uit de gesprekken ook komen dat het beter is als de medewerker gaat voor zijn passie en dat kan dus elders zijn.

Oprechte aandacht doet al veel

Je kunt niet altijd voorkomen dat medewerkers vertrekken, maar échte en dus oprechte aandacht voor loopbaanwensen en ontplooiingswensen kan al veel doen in het werkplezier van de werknemer. Door dit soort ‘coachgesprekken’ met uw medewerkers al vanaf het begin aan te voeren, kan het ziekteverzuim voorkomen. Dat bespaart u als werkgever een heleboel geld en getuigt ook nog eens van goed werkgeverschap.

 

Heeft u in uw onderneming al een plan om de medewerkers in hun kracht te laten werken en ze betrokken te houden? Als dat niet zo is, kan ik u hierbij helpen. Dat doe ik graag.

 

Conny