· 

Voel jij je opgesloten in je baan?

Het nieuwe jaar is net een maand van start gegaan. Hét moment van de terugblikken, goede voornemens en overdenkingen. Wat ga jij dit jaar veranderen? Veel mensen denken op zo’n moment na over hun werk. Vind ik mijn werk eigenlijk nog wel leuk? Waarderen ze me wel genoeg? Is het niet eens tijd voor iets anders? Allemaal vragen die door iemands hoofd kunnen schieten. Maar misschien ook: ik word toch nergens anders aangenomen, ik vind vast geen leuke andere baan of ik ga nooit meer zoveel verdienen als nu. Maar zijn deze gedachten allemaal wel reëel of leg je ze jezelf op?

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat er allerlei redenen kunnen zijn waarom iemand van baan zou willen veranderen, maar óók zijn er minstens zoveel redenen waarom mensen juist die stap níet durven zetten. Denk bijvoorbeeld aan de angst dat die andere baan toch niet zo leuk blijkt te zijn. Je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt immers. Of je bent kostwinnaar en je bent bang dat door een verandering van baan je inkomsten nadelig zullen veranderen. Het kan ook zijn dat je niet van veranderingen houdt en het niet aandurft om van baan te veranderen. 

 

Dus blijf je maar zitten waar je zit en je zet geen enkele stap richting een veranderingsproces. Je zit als het ware opgesloten in je baan. Zo voelt het althans. Ondertussen zorgt het voor een steeds grotere ontevredenheid en nóg minder zin in je werk. Je raakt af en toe flink gefrustreerd en misschien krijg je hierdoor ook wel lichamelijke klachten. 

Blij als je weer naar huis mag!

Deze situatie is voor jou zeker niet fijn, maar ook niet voor je werkgever. Voor jou uiteraard niet, omdat je geen plezier meer hebt in wat je doet. Elke dag ga je met een vervelend gevoel naar je werk en je bent blij als je naar huis mag. Alleen thuis reageer je je ontevredenheid vervolgens op je omgeving af. Het kan ook zijn dat je uiteindelijk uitgeblust raakt, je je daardoor vaker ziekmeldt en soms leidt het zelfs tot een burn-out. En dan ben je verder van huis.

Dat is natuurlijk voor je werkgever ook niet fijn. Sowieso niet als hij of zij een werknemer heeft die het niet naar de zin heeft. Maar op het moment dat je een burn-out krijgt en je dus thuis komt te zitten, moet de werkgever daar een oplossing voor zoeken. Voor jou uiteraard, maar ook voor het werk dat niet gedaan wordt.

Ga het gesprek aan

Vast blijven zitten in een baan die je eigenlijk niet leuk vindt, is dus géén oplossing. Het is daarom belangrijk dat je hierover op je werk in gesprek gaat. Je werkgever is er immers ook bij gebaat als jij het naar je zin hebt op je werk. Geef dus aan waar je mee worstelt. Vraag wat de mogelijkheden zijn om uit te zoeken wat je wil. Zijn er op de afdeling HR of personeelszaken -als die er is- mensen om mee in gesprek te gaan of mag je buiten de organisatie op zoek?

Ook als je het moeilijk vindt om erover te praten, is het juist belangrijk om deze stap te zetten. Om in de actie te gaan en niet meer vast te blijven zitten in je negatieve gedachtes en je opgesloten te voelen in je baan. Alleen al het aangeven dat je hiermee zit, kan helpend zijn. 

Samen aan de slag

Een loopbaanprofessional, zoals ik, is zo’n persoon buiten de organisatie waar je dit gesprek mee kunt voeren. Vaak wordt dit ook betaald door de werkgever. Samen gaan we aan de slag en ontdekken we wat je wensen en mogelijkheden zijn. Als loopbaanprofessional weet ik precies waar je tegenaan kunt lopen en waar je kansen liggen. En misschien blijkt uiteindelijk dat het werk dat je doet nog prima bij je past met misschien wat kleine wijzigingen. Of dat een wijziging pas over enkele jaren passend is, omdat nu andere dingen voorrang hebben .

Maar het kan ook zijn dat eruit komt dat een andere baan beter bij je past. Dat een carrièreswitch nodig is. Dan help ik je om de juiste stappen te zetten. Er is niets om bang voor te zijn. Zie het als een APK van je auto, een periodieke check. Met een onderzoek alleen, zeg je je baan immers nog niet op.

Let op signalen!

Voor werkgevers is het belangrijk om de signalen op te vangen van mensen die het niet naar de zin hebben op het werk. Het kan immers iedereen overkomen. Ga dus regelmatig het gesprek aan met je werknemers. Check of de werkdruk niet te hoog is. Hoe staat het met het verzuim? Zitten de mensen nog wel op de juiste plek? Vertoont iemand ander gedrag dan normaal? Lijkt iemand ontevreden? Als je dit soort zaken signaleert, vraag dan wat er aan de hand is. Ga het gesprek aan en zorg voor mogelijkheden om het te onderzoeken. En natuurlijk is er dan een kans dat je werknemer uiteindelijk afscheid van je neemt, maar een ontevreden werknemer die niet meer vol overgave zijn werk uitvoert met alle gevolgen van dien, is ook niet prettig. Mocht je hulp nodig hebben hierbij, ik help je graag.