· 

Zet de eerste ‘stap’ naar een nieuwe baan met €1000 STAP-budget

Zet een eerste ‘stap’ naar een nieuwe baan met het STAP-budget of geef je carrière een boost

Ook in 2023 biedt de overheid weer een nieuw budget voor STAP-budget aan. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Wat houdt dat in en voor wie is het? Iedereen die werkt, maar ook mensen die werkzoekend zijn, mogen eenmalig in 2023 een budget van €1000 aanvragen voor (bij)scholing en ontwikkeling. Wil je jezelf verder ontwikkelen binnen je huidige baan? Of sta je op het punt een carrièreswitch te maken of zit je werkloos thuis en wil je je kans op een baan vergroten? Zet een eerste stap met de aanvraag van het STAP-budget. En zoek een opleiding of cursus die jou dichterbij je droom brengt.

Waarom STAP-budget?

Kon je tot 2022 scholingskosten fiscaal aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Met ingang van 1 januari 2022 is dat verleden tijd. Op 1 maart van dat jaar werd het STAP-budget geïntroduceerd. Waarom heeft de overheid hiervoor gekozen? Omdat zij denken dat (bij)scholing op deze manier voor een grotere groep bereikbaar is. Iedere volwassene werkende of werkzoekende mag ieder jaar eenmalig deze financiële ondersteuning van €1000 aanvragen. Het voordeel van deze nieuwe situatie is dat mensen de scholingskosten niet eerst zelf hoeven te betalen om hem pas veel later via de belasting terug te krijgen. Dit kon een drempel zijn voor een bepaalde groep. Dankzij STAP kunnen ook mensen met lagere inkomens een opleiding of training volgen. De aanvraag van het STAP-budget loopt via een online veilige omgeving van het UWV.

STAP-budget aanvragen: 17 maart 2023

Tijdens de laatste negen maanden van 2022 kon het STAP-budget worden ingezet bij veel opleidingsinstanties. Op de vijf aanvraagdata was het beschikbare budget snel op. Sommige aanvragers stonden uren in de digitale rij voordat ze hun aanvraag konden indienen. Helaas had niet iedereen geluk; er waren meer aanvragen, dan dat er budget was. Gelukkig mag je elke keer opnieuw een poging wagen voor de subsidieaanvraag. Door storing bij het UWV is de eerste aanvraagdatum van 2023 gewijzigd naar 17 maart. Dit is de eerste datum waarop een nieuwe aanvraag kan worden ingediend. Zoek dus nu al uit waar jij jouw budget voor in wilt zetten.
Heb je zelf geen idee en werk je samen met een loopbaancoach? Vraag hem of haar om advies.

Eerste kwartaal 2023 geen STAP-budget

De overheid kwam er vorig jaar achter dat er ook misbruik werd gemaakt van de subsidie. Om dit in 2023 terug te dringen, was er voor januari geen aanvraagronde voor het STAP-budget. Op dit moment loopt een onderzoek naar ruim 3500 opleidingen bij 200 opleiders. Voldoet elke opleider aan alle eisen en mag zij terecht opleidingen aanbieden die met het STAP-budget betaald mogen worden? De overheid wil voorkomen dat scholing, die niet aan de STAP-voorwaarden voldoet, subsidie ontvangt. Het beschikbare budget van €200 miljoen voor 2023 blijft gelijk, dat wordt niet minder ondanks de latere startdatum en zal over vijf aanvraagtijdvakken worden verdeeld. Met 28 februari dus als eerste aanvraagmogelijkheid.

Voordelen STAP-budget

Een groot voordeel van het STAP-budget is dat iedere volwassene gebruik kan maken van de subsidie en hiermee een cursus of opleiding kan volgen. Het scholingsbudget van €1000 betaalt de overheid direct aan de opleider. Je krijgt niet pas achteraf een deel van de studiekosten terug via de belasting. Deze subsidie kan bijvoorbeeld werkzoekenden een enorme boost geven bij het vinden van een nieuwe baan. De regeling is laagdrempelig en bekend bij veel mensen, waardoor deze subsidie heel populair is.

Nadelen STAP-budget

Een nadeel van het STAP-budget is het beperkte budget: als het op is, is het op. Verder kun je maar een aantal keer per jaar een poging wagen voor de subsidieaanvraag. Dit kan niet op een zelf te bepalen moment. Ook is gebleken dat er nog strenger moet worden gecontroleerd op de toelatingseisen van opleiders. Dit om te voorkomen dat je voor een ‘flut-opleiding’ €1000 betaalt aan de opleider, terwijl de daadwerkelijke waarde veel en veel lager blijkt te zijn. Ook de lange digitale wachtrij wordt genoemd als nadeel; het heeft veel weg van ‘in de rij staan’ voor dat populaire concert en dan na een tijd wachten de mededeling krijgen dat het budget voor die ronde vergeven is.

Noteer daarom vrijdag 17 maart 10.00 uur in je agenda. Op die dag en op dat tijdstip komt weer budget beschikbaar en kun je via het UWV een aanvraag indienen voor periode 2. Zorg dat je alle gegevens bij de hand hebt, zodat je niet misgrijpt. Het STAP-budget is enorm populair dus hou rekening met een wachttijd die ochtend.

 

Wil je meer weten over alles wat met STAP-budget te maken heeft? Uit welke opleidingen kun je kiezen en hoe schrijf je je in? Lees het op de pagina van STAP-budget.