· 

Burn-out of in de overgang? De verschillen en overeenkomsten

Een burn-out is niet altijd eenvoudig vast te stellen. Zeker omdat het niet via een bloedtest kan worden aangetoond. De diagnose wordt gegeven op basis van het verhaal dat iemand vertelt en de (stress)klachten die iemand ervaart. Lichamelijke oorzaken voor de aanwezige klachten moeten uiteraard worden uitgesloten. Omdat een burn-out overeenkomsten heeft met andere psychische aandoeningen of ziektes, is het soms lastig te diagnosticeren. In de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen, die eigenlijk in de overgang zijn, soms onterecht het stempel burn-out krijgen. 

Burn-out of overgang: wat is het verschil

Heb ik een burn-out of ben ik in de overgang? Wat is het verschil hiertussen? In het geval van een burn-out heb je psychische klachten in combinatie met, soms, als gevolg hiervan, lichamelijke gevolgen, na langdurige stress. In de overgang heb je last van lichamelijke en//of psychische klachten, die worden veroorzaakt door een verstoorde hormoonhuishouding. Sommige burn-outklachten lijken op overgangsklachten (zeker de psychische klachten van de overgang die hiernaast staan), waardoor een verkeerde diagnose makkelijk te geven is. Stress kan wel een vervroegde overgang inzetten, omdat stress het hormoonsysteem nog meer uit balans brengt.

Onterechte diagnose burn-out bij vrouw

30% van de burn-out diagnoses bij vrouwen in de leeftijd tussen 42 en 60 jaar, is geen terechte diagnose. De overgang is de eigenlijke, correcte diagnose. Nogal een verschil. Niet qua klachten, maar wel qua behandeling. En ook qua acceptatie.

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een vrouw in de overgang ‘alleen’ last heeft van opvliegers en nachtzweten. Maar de overgang veroorzaakt veel meer klachten. Denk aan gewrichtspijn, hartkloppingen (zelfs in rust) of extreme moeheid. Hormonale schommelingen verergeren klachten zoals hoofdpijn en pijnlijke spieren. Ook de cognitieve en emotionele processen in de hersenen worden door hormonen geregeld. Ben je uit balans? Dan komt alles versterkt en uitvergroot binnen.

Een grote groep vrouwen ervaart ook mentale klachten; ze hebben last van stemmingswisselingen – soms zelfs depressies -  en hun lontje is kort. Regelmatig wordt op basis van deze klachten de diagnose burn-out gesteld. Dit is één van de eerste dingen waar een huisarts aan denkt als een patiënte met een aantal van dit soort klachten zich meldt. De vrouw in kwestie denkt daardoor zelf ook niet aan de overgang.

Niet meer kunnen functioneren door de overgang

Na het krijgen van een verkeerde diagnose kan niet met de juiste behandeling worden gestart. Het hoeft geen uitleg dat een burn-out een totaal andere aanpak vraagt dan voor een vrouw die in de overgang is. Klachten zullen verergeren en ook het algehele gevoel van welzijn neemt steeds verder af in geval van een verkeerde diagnose. Sommige vrouwen hebben zulke hevige klachten door de overgang, dat zij niet meer kunnen functioneren. Dit geldt uiteraard ook voor een burn-out; langdurige uitval, privé en zakelijk, is het gevolg.

Bij twijfel: second opinion

Ben je een vrouw in de leeftijd tussen de 40 en 60 en ervaar je verschillende (vage) klachten? Twijfel je of de huisarts de juiste diagnose heeft gesteld? Vraag een second opinion aan bij een overgangsconsulent of ga terug naar de eigen huisarts en bespreek je twijfels. Na het stellen van de juiste diagnose kun je daadwerkelijk aan de slag met of je burn-out of met het verlichten van je overgangsklachten.
Wil je weten welke symptomen er kunnen spelen? Vul deze lijst eens in.

Het is altijd belangrijk om in elk geval de mogelijkheid in overweging te nemen.